Kako varni so naši domovi starejših občanov?

O požaru v Domu starejših občanov s SPIN-a (povzeto 18. 12. 2017 ob 9:30):

“Požari v nestanovanjskih stavbah, 17.12.2017 13:23

ČRNOMELJ
Ob 13.23 je gorelo v Domu starejših občanov v Črnomlju. Gasilci PGD Črnomelj, Rodine, Petrova vas, Vranoviči, Talčji vrh in Rožič vrh so pogasili požar v eni izmed sob v drugem nadstropju. Evakuirali so 69 ljudi iz drugega in tretjega nadstropja, pomagali reševalcem pri prenosu in oskrbi poškodovanih oseb in prezračili celoten objekt. Za šestnajst oseb so na kraju poskrbeli reševalci nujne medicinske pomoči ZD Črnomelj, Metlika in Novo mesto, od teh je bilo v Urgentni center SB Novo mesto odpeljanih šest oseb. O dogodku so bile obveščene vse pristojne službe.”

Domovi starejših občanov so s stališča požarne varnosti zahtevni: med stanovalci so pogosto tudi nepokretni ali omejeno sposobni za lastno evakuacijo, osebja vedno primanjkuje, ipd. Odgovorni morajo biti pripravljeni na dogodke, kot je požar. Pa so?

Pristop k urejanju požarne varnosti v domovih starejših občanov je razložen v smernnici CFPA-E Fire Safety for Care Homes for Elderly, ki je dostopna na spletni strani CFPA-E oziroma tukaj.