Oktober – mesec požarne varnosti

Oktober – mesec požarne varnosti

Kdor za požarno varnost poskrbi, je v prostem času brez skrbi

Vsako leto oktobra potekajo aktivnosti v okviru projekta Oktober – mesec požarne varnosti, v kateri Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje v sodelovanju z Gasilsko zvezo Slovenije ter našim združenjem pripravi aktivnosti s področja varstva pred požarom za različne ciljne skupine. Letošnja tema je požarna varnost v prostem času in poteka pod sloganom Kdor za požarno varnost poskrbi, je v prostem času brez skrbi. Namen letošnjega projekta je opozoriti prebivalce, da je tudi med preživljanjem prostega časa veliko nevarnosti, ki lahko povzročijo požar.

Dopuste, počitnice, praznike in vikende lahko preživljate na morju, potovanjih, v gorah ali pa doma. Ne glede na to, kje preživljate prosti čas, ne smete pozabiti, da lahko kadarkoli zagori. Da bo prosti čas minil brezskrbno in veselo, je pomembno, da poznate preventivne ukrepe, s katerimi lahko preprečite nastanek požara. Preventivne ukrepe smo predstavili v gradivu, ki je namenjeno različnim ciljnim skupinam. Pripravili smo zgibanko, plakat, napotke za objavo na spletni strani in televizijski telop, v katerega je vključen slovenski znakovni jezik in se bo oktobra predvajal na TV Slovenija. Tiskana gradiva bodo sodelujoči razdeljevali na predstavitvah svojih aktivnosti, elektronska pa so dostopna na spletnih straneh sodelujočih. Tema se oglašuje tudi na avtobusih Ljubljanskega potniškega prometa in je tako vidna veliko ljudem, tako tistim v vozilih kot mimoidočim. Zavedamo se, da se ozaveščanje začne že z vzgojo najmlajših, zato so določena gradiva prilagojena njim. Starši, vzgojitelji in učitelji bodo lahko otroke seznanili z ustreznim ravnanjem ob pomoči didaktične igre, ki bo novembra objavljena v reviji Zmajček, in prispevka, objavljenega v reviji Ciciban. V šolskem letu 2020/21 lahko otroci v vrtcih in učenci osnovnih šol ustvarjajo likovna in literarna dela na natečaju Naravne in druge nesreče – Požarna varnost in prosti čas.

V gradivu so predstavljeni napotki, kako poskrbeti za požarno varnost med preživljanjem prostega časa doma, na domačih zabavah in praznovanjih. Izpostavljeni so napotki glede praznične okrasitve, kuhanja, priprave žara in kurišča, kajenja in podobno. Zagori lahko tudi, ko ste odsotni. Takrat je nevarnost, da se bo požar razširil, še večja, saj ni nikogar, ki bi požar omejil, zato so predstavljeni tudi napotki, kaj storiti pred odhodom na dopust, kako ravnati na poti in kako poskrbeti za požarno varnost na dopustu.

Ob načrtovanju prostega časa in dopusta je treba poskrbeti tudi za otroke, starejše osebe, gluhe in naglušne, slepe in slabovidne, gluhoslepe ter gibalno ovirane osebe, sploh če bodo med vašo odsotnostjo same doma.

Več napotkov lahko najdete na spletni strani www.gov.si.