Mednarodno srečanje partnerjev evropskega projekta Inclusive Emergency v mestu Turku na Finskem

Mednarodno srečanje partnerjev evropskega projekta Inclusive Emergency v mestu Turku na Finskem

30. septembra in 1. oktobra smo se s partnerji projekta Inclusive Emergency (Reševanje funkcionalno oviranih oseb ) udeležili srečanja v mestu Turku na Finskem.

Namen projekta je razviti prvo večjezično platformo za e-učenje gasilcev o načrtovanju reševanja, če so v požaru ali drugi nesreči udeležene osebe z omejitvami. Platforma za e-učenje bo dostopna na računalnikih, tabličnih računalnikih in pametnih telefonih, vsebovala pa bo naslednje module:

  • Modul 1: Motnje avtističnega spektra
  • Modul 2: Motnje vida in sluha
  • Modul 3: Gibalna oviranost
  • Modul 4: Intelektualna oviranost

Na srečanju so delegati iz osmih partnerskih organizacij ocenili povratne informacije gasilcev iz štirih držav, ki so v zadnjih mesecih preizkušali platformo za e-učenje. Na podlagi povratnih informacij so definirali izboljšave, ki so potrebne pred končno objavo platforme maja 2022. Platforma bo na voljo v petih jezikih: angleščini, danščini, finščini, slovenščini in španščini.

Med srečanjem v mestu Turku smo partnerji obiskali tudi najsodobnejše simulacijske prostore na tamkajšnji univerzi (Turku University of Applied Sciences), centralno gasilsko postajo in gasilski muzej.

V simulacijskem centru smo simulirali reševanje osebe z avtizmom, pri čemer gasilci niso poznali pravilnih postopkov reševanja, in smo jih za to usposobili. Simulacija je pokazala, da je pravilen pristop do oseb z avtizmom ključnega pomena za hitrost njihovega reševanja.

Evropski projekt ”Inclusive Emergency” je pobuda gasilske in reševalne službe Frederiksborg (Danska) v sodelovanju z Gasilsko reševalno službo Kranj, Gasilsko reševalno službo Alcala de Guadaira (Španija), Jugozahodno službo za nujne primere (Finska), Slovenskim združenjem za požarno varstvo, Fundacijo Marcelino Champagnat (Španija), Univerzo za uporabne znanosti Turku (Finska) in Organizacijo Avtizem Danska (Danska). Evropski projekt ”Inclusive Emergency” sofinancira Evropska unija – program Erasmus+.

Za dodatne informacije o projektu „Inclusive Emergency“ se obrnite na: info@inclusiveemergency.eu

Več na www.inclusiveemergency.eu

Ne pozabite nas spremljati na družbenih omrežjih:

Twitter: @InclusEmergency

Facebook: @InclusiveEmergencyProject